Yirminci yüzyılın ortalarından günümüze kadar yapılan sistematik çalışmalar, sivrisineklerin insanları ısırırken yaptığı tercihlerde koku algısının önemli rolü olduğunu gösteriyor.
Çevremizdeki akıllı makineler yaygınlaştıkça bu sistemlerin karar alırken insanlara ve çevreye olan etkilerini düzenleyen kurallara olan ihtiyaç artıyor. Peki nasıl “etik robotlar” üretebiliriz?
Otonom araç teknolojisinin öncü şirketlerinden Waymo, tam otonom sürüş özelliğine sahip araçlarıyla şehir içi taşımacılık alanında önemli bir ivme yakaladı.
Physical Intelligence (PI), ev işlerini yerine getirebilen yapay zekâ (YZ) destekli robotlar geliştiriyor. PI, çeşitli ev işlerini yapmak için eğitilen YZ modelleriyle, robotlara beceriler kazandırıyor.
Microsoft, kullanıcıların işlerini daha verimli ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlamak amacıyla, birden fazla yapay zekâ aracısını birlikte kullanabilen “Magentic-One” adlı yeni bir açık kaynaklı altyapı projesini tanıttı.
OpenAI, popüler yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’ye arama motoru özelliği ekledi. Diğer tarafta Google, OpenAI’nin bu yeniliğine yanıt olarak yapay zekâ destekli yeni özellikler duyurdu.
Yapay zekânın iki farklı alanda Nobel kazanması, bu teknolojinin bilimsel ve toplumsal etkisinin büyüklüğünü gösteriyor.
Tesla’nın robotaksi etkinliğinde direksiyon ve pedal içermeyen, indüksiyonla şarj olan ve yapay zekâ ile yolları algılayarak tamamen otonom şekilde hareket eden Cybercab ve Robovan modelleri tanıtıldı.
Meta'nın tanıttığı Movie Gen adlı yapay zekâ modeli, metin ve görüntü girdileri kullanarak tutarlı karakterler oluşturuyor, videoları düzenliyor ve ses ekliyor.