Skip to content Skip to navigation

SpaceX, Super Heavy Roketini Fırlatma Bölgesine Dikey Olarak İndirmeyi Başardı

Dr. Tuba Sarıgül

SpaceX

SpaceX’ın, insanları ve kargoları Dünya’nın yörüngesinin ötesinde Ay ve Mars gibi uzak hedeflere taşımak amacıyla geliştirdiği, dünyanın en büyük ve güçlü uzay aracı Starship beşinci test uçuşunda bir ilki gerçekleştirdi. Uzay aracının roket sistemi olan Super Heavy, fırlatma bölgesine geri dönerek, fırlatma kulesinde kurulu kollar tarafından havada yakalandı. Bu başarı, Starship sisteminin tekrar kullanılabilir tasarımı için kritik bir aşamanın geçildiği anlamına geliyor.

Starship’in beşinci uçuş testinin en önemli hedeflerinden biri, roket sisteminin iniş ateşlemesini gerçekleştirerek fırlatma rampasına geri döndürülmesiydi. Starship, 13 Ekim’de ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Starbase uzay limanından fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık 2 dakika 40 saniye sonra, 70 km irtifada, Super Heavy roket sistemi Starship uzay aracından ayrıldı.

Kontrollü bir şekilde irtifa kaybeden Super Heavy, inişe 30 saniye kala iniş ateşlemesini gerçekleştirdi. 33 roket motorundan 3’ünün kullanıldığı ateşleme sayesinde fırlatma kulesine doğru hassas bir şekilde hizalanarak yaklaşan roket, fırlatmadan yaklaşık 7 dakika sonra Mechazilla isimli kollar tarafından yakalandı.

 

Thousands of distinct vehicle and pad criteria had to be met prior to catching the Super Heavy booster. Thanks to the tireless work of SpaceX engineers, we succeeded with catch on our first attempt. pic.twitter.com/6wa5v6xHI0

— SpaceX (@SpaceX) October 13, 2024

SpaceX

 

Starship uzay aracı ise roket sistemi ayrıldıktan sonra 6 roket motorunu ateşledi. Atmosferde planlanan güzergâhını takip eden uzay aracı, fırlatmadan 1 saat 5 dakika 40 saniye sonra Hint Okyanus’unda suyun yüzeyine çarparak Dünya’ya döndü.

Starship’in roket sistemi olan Super Heavy’nin fırlatma bölgesine dönerek fırlatma kulesindeki kollar tarafından havada yakalanması roket teknoloji tarihinde bir ilk. Yine SpaceX tarafından geliştirilen ve dünyanın yeniden kullanılabilir ilk uzay roketi olan Falcon 9 ise alüminyum ve karbon fiberden yapılan dört adet ayağını kullanarak özel iniş platformları üzerine dikey iniş yapabiliyor.

Kaynaklar: