Yapay zekâ kanseri erken teşhis edebilir, hayat kurtaran ilaçlar tasarlayabilir, ameliyatlarda doktorlara yardımcı olabilir, hastalıkları tahmin edebilir ve önleyebilir hatta insanların daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına katkıda bulunabilir.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Yapay zekâ kanseri erken teşhis edebilir, hayat kurtaran ilaçlar tasarlayabilir, ameliyatlarda doktorlara yardımcı olabilir, hastalıkları tahmin edebilir ve önleyebilir hatta insanların daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına katkıda bulunabilir.
Yeni bir sistem sayesinde, sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin kullanıcılara sunduğu deneyimler tat alma duyusunu da kapsayacak şekilde geliştirildi
Konuğumuz çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Dr. Rukiye Çolak Sivri.
Dünyanın en küçük çiçekli bitkilerinden olan su mercimeği (Lemna minor), bataklık ve gölet gibi yavaş hareket eden veya durgun suların yüzeyinde sıkça bulunan küçük bir su bitkisidir.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Konuğumuz TÜBİTAK UZAY Enstitüsünden Ay Araştırma Programı proje yürütücüsü uzay mühendisi Dr. Burak Yağlıoğl
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Sadece uykuya odaklanan elektronik bir ürün arıyorsanız o zaman Sleepbuds kulaklıklara göz atabilirsiniz. Kulak yapısıyla uyumlu tasarımı, yan yatarak uyuyan kullanıcılar için özel olarak geliştirilmiş. Kulaklıkların kulak içinde sabit kalmasını sağlayan bu tasarım yaklaşımı, gece boyunca kesintisiz bir şekilde kullanılmalarına olanak tanıyor. Biyometrik sensörler, kullanıcının uyku döngüsünü hassas bir şekilde analiz ediyor. Şarj kutusuna entegre edilen çevresel sensörler ise uyku ortamındaki potansiyel rahatsızlık kaynaklarını tespit ederek kullanıcıya kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor.
10 saatlik batarya ömrü sunan Sleepbuds, kullanıcılara şarj endişesi yaşamadan gece boyunca uyku desteği sunuyor. Uyandırma alarmı, sadece kulaklığı takan kişi tarafından duyulduğu için başkalarını rahatsız etmeden uyanmayı mümkün kılıyor. Bluetooth bağlantısına ihtiyaç duyulmadan doğrudan kulaklıktan ses oynatabilme özelliği, kullanıcıların uykudan önce telefon ekranına maruz kalmasını önlüyor.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr